Saopštenja za javnost

+387 (59) 223-755

Primarijus Neven Jokić, hirurg sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, obavio je prvi put u trebinjskoj bolnici tri operacije karcinoma dojke po najsavremenijim svjetskim metodama.

Jokić kaže da su ovo njegove prve operacije dojke u trebinjskoj bolnici, gdje su mu asistirali i trebinjski hirurzi koji su, kako kaže, dovoljno edukovani pa je bilo dovoljno samo nekoliko minuta da zajedno rade na ovoj tehnici da se i sami obuče za ovu proceduru.

Jedini trebinjski radiolog onkolog, dr Ljubica Miljanović ističe da je ovo velika dobrobit za pacijente iz istočne Hercegovine jer više neće morati putovati u druge centre da bi bili operisani na ovaj način.

"Sve pacijentkinje koje žele da se operišu u Trebinju samo treba da se jave svojim porodičnim ljekarima koji će im dati uputnicu za naše hirurge koji će uraditi detaljan pregled i kompletnu preoperativnu pripremu, a na taj način će dobiti ovakav tip savremene onkološke operacije", dodaje dr Miljanović.

Objašnjavajući postupak operacije, doktor Jokić je kazao da je do prije 20 godina standardna procedura kod liječenja invazivnog karcinoma dojke bila uklanjanje tumora s uklanjanjem kompletnog tkiva dojke i operacijama u pazušnoj jami koje su podrazumijevale i uklanjanje svih limfnih čvorova pazušne jame, dok se sada radi po novim metodama bez uklanjanja kompletne dojke ili svih limfnih čvorova.

On objašnjava da se nekad uklanjalo kompletno tkivo dojke i limfnih čvorova, te nakon primijenjene hemioterapije dolazilo je i do oticanja operisane strane, odnosno kompletne ruke, izazivajući i invaliditet kod tih žena, a dešavalo se i da su se nakon dugo godina javljali limfni ili vaskularni maligni tumori na toj ruci, dok se danas ovom metodom traži takozvani stražarski limfni čvor.

INFO

Posjete: 15:00 - 16:30
Hitna pomoć: 124  0/24
Telefon: +387 (59) 223-755

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju preko naše kontakt strane.

Kontakt