Saopštenja za javnost

+387 (59) 223-755

Na njihovu radost, za tim više neće biti potrebe, jer je prije tri dana u JZU Bolnica Trebinje pacijentu Nemanji Samardžiću urađen prvi stomatološki zahvat pod opštom anestezijom.

Zahvaljujući projektu „Zajedno putem zdravlja“, koji sprovodi NVO „Kreativni centar – integracija, inkluzija, tolerancija“, u  saradnji sa JZU Bolnica Trebinje i trebinjskim stomatolozima nabavljena je mobilna stomatološka jedinica koja će biti smještena u operacionom bloku bolnice, gdje će se, po potrebi, djeci sa posebnim potrebama obavljati stomatološki zahvati.

Majka desetogodišnjeg Nemanje Samardžića iz Trebinja, Ane Samardžić, nije krila oduševljenje što je ovaj problem u istočnoj Hercegovini konačno riješen. Pokušavala je, kaže, duže od dvije godine da odvede Nemanju kod stomatologa, ali bezuspješno. Čim je čula da joj se pruža prilika da njen sin riješi probleme u svom gradu, odmah je, priča, prikupila sve potrebne nalaze i zakazala operaciju.

– Nemanji su dva zuba izvadili, a jedan popravili. Sve je trajalo nešto duže od sat vremena. Nije bilo nikakvih problema i iste noći otišli smo kući. Ne postoje riječi kojima bih opisala koliko nam ovo znači. Ne mogu ni da zamislim kako bi to sve izgledalo da smo morali da idemo u neki drugi grad. Za samo dva dana riješili smo sve papire i nalaze, koji se, inače, prikupljaju kao za klasičnu operaciju. Ovo je veliko olakšanje za sve roditelje djece sa posebnim potrebama, jer više nećemo morati da čekamo po dvije godine da odvedemo djecu kod zubara – priča Ane i dodaje da je najvažnije da Nemanja nakon operacije nije imao nikakvih bolova, niti problema.

Bolnica Trebinje obezbijedila je operacionu salu i anesteziologa, „Kreativni centar“ opremu, a doktori stomatologije Milosav Damjanac, Danko Špec i sestra Maja Mihić, iz stomatološke ordinacije „Artdent“ , pristali su da djeci  besplatno pružaju zubarske usluge. Upravo ovaj tim uradio je i prvu operaciju.

S obzirom da se stomatološki zahvati kod djece sa posebnim potrebama rade u opštoj anesteziji neophodno je pored uputnice za hirurga obaviti i preglede kao i za preoperativnu pripremu (specijalistički pregled interniste i pregled anesteziologa, EKG, RTG pluća, osnovne laboratorijske pretrage).

Nakon svih predviđenih pregleda pacijent se zakazuje za zahvat na kontakt telefon za zakazivanje: 059/223755 - lokal 161.

INFO

Posjete: 15:00 - 16:30
Hitna pomoć: 124  0/24
Telefon: +387 (59) 223-755

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju preko naše kontakt strane.

Kontakt